Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

GRÅ STÆR

Grå stær er uklarheter i øyets linse som forstyrrer synet. Grå stær kan kun fjernes ved operasjon. Begynnende grå stær opereres ikke før den gir synsforstyrrelser som plager deg i dine daglige aktiviteter.

Operasjonen foregår i lokalbedøvelse. Gjennom et lite snitt i øyeveggen fjernes den uklare linsen ved hjelp av ultralyd - ikke laser som mange tror. Den linsen som fjernes erstattes av en kunstig linse.

Komplikasjoner kan oppstå, men er sjeldent.

Du kontrolleres av øyelege i løpet av 1-4 uker etter operasjonen.

Dersom du trenger drosjetransport operasjonsdagen av medisinske grunner, må dette ordnes på forhånd. Dersom du trenger drosjetransport p.g.a. dårlig offentlig kommunikasjon må du selv ordne med rekvisisjon på ditt lokale helseforetak.

Eneste forbud etter operasjonen er at du ikke skal gni deg i øyet, ikke løfte mer enn 10 kg og ikke bade i basseng i to uker etter.

Det er normalt at øyet er litt hovent de første dagene etter operasjonen. Enkelte kan også få litt blodutredelse som forsvinner etterhvert. Det er normalt å være litt lysømfintlig den første tiden. Dette blir mindre plagsomt om du bruker solbriller. Kløe, svie og ruskfølelse er normalt i noen uker etter operasjonen.

Det er normalt at synet på det opererte øyet ikke er skarpt den første tiden etter inngrepet. Helt skarpt blir synet først etter at briller er tilpasset, ca. 1 måned etter inngrepet.